Blog

Početna :: Blog

U organizaciji Saveza poljoprivrednih udruženja općine Jablanica i pod pokroviteljstvom Općine Jablanica, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK, Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK, te Turističke zajednice HNK, Općinskom načelniku Salemu Dediću pripala je čast da otvori 10. jubilarni sajam „Jablanički dani zdrave hrane, ljekobilja i pčelarstva“.

Ovogodišnji sajam pod motom „Zdrava hrana, put do dobrog zdravlja“, otvoren je u holu Sportskog centra Jablanica, i okuplja 37 izlagača iz svih djelova Bosne i Hercegovine, a ono po čemu se razlikuje od prethodnih jeste da će trajati dva dana, od 25.09.2018. godine do 26.09.2018. godine.Prisutnima se ovom prilikom obratio Općinski načelnik Salem Dedić, koji je u svom obraćanju izrazio zadovoljstvo da ovaj sajam iz godine u godinu poprima sve veće interesovanje kako izlagača, tako i posjetilaca, te se iz godine u godinu vidi ogroman napredak kako kod same organizacije, tako i kod broja proizvođača i dobre i kvalitetne ponude domaćih proizvoda. Općinski načelnik je iskoristio priliku da se zahvali organizatoru sajma Savezu poljoprivrednih udruženja općine Jablanica kojeg čine Udruženje žena „Most“, Udruženje građana „Poljoprivrednik“ i Pčelarsko društvo “Bagram“, kao i pokroviteljima sajam Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK, Ministarstvu trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK, te Turističkoj zajednici HNK. Također, načelnik Dedić je istakao i izuzetno dobru saradnju Općine Jablanica sa stranim nevladinim i vladinim organizacijama, kao što su HELP, GIZ, REDAH i drugi, ali i pomenuo početak projekta organizacije NODAS i njemačke organizacije HELP, koje će na području općine Jablanica i Stolac implementirati projekat vrijedan 235.334,00 EUR, kojim će se podržati žene koje se bave proizvodnjom i preradom hrane.

U programu prvog dana sajma dodjeljene su i zahvalnice Saveza poljoprivrednih udruženja u znak zahvalnosti za podršku u razvoju poljoprivrede, kao i za pomoć u organizovanja današnjeg sajma. Zahvalnica za nesebičnu podršku razvoju poljoprivrede i organizovanju sajma pripala je Općinskom načelniku Salemu Dediću, zahvalnice za pružanje podrške i pomoći u organizovanju ovogodišnjeg sajma dodjeljene su Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK, Ministarstvu trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK i Turističkoj zajednici HNK. Za unapređenje i razvoj pčelarstva u Jablanici zahvalnicu je primilo Pčelarsko društvo „Bagrem“Jablanica.

U okviru 10. jubilarnog sajma, Savez poljoprivrednih udruženja Jablanica je u motelu „Maskumić“, organizovao okrugli sto na temu „Predstavljanje programa projekta razvoja ruralne konkurentnosti za područje klastera K-2 koji obuhvata općinu Jablanica“, dok je za drugi dan sajma u 13,00 sati planirano zvanično proglašenje najuspješnijih izlagača i dodjeljivanje nagrada i priznanja.
Poljoprivreda sve više okupira pažnju proizvođača koji svake godine šire paletu svojih poljoprivrednih proizvoda, ali i kupaca koji su svjesni vrijednosti domaćih proizvoda, te je sajam idealno mjesto gdje se ostvaruju kontakti kako među izlagačima, tako i sa potencijalnim korisnicima i otkupljivačima njihovih proizvoda.

U zabavnom dijelu programa posjetiocima se miksom pjesama predstavilo Udruženje za djecu i omladinu „Galeb“ Jablanica.
Drugoga dana sajma, proglašeni su i najuspješniji izlagači, te dodjeljene nagrade u kategoriji mlijeko i mliječni proizvodi, najbolji ajvar, najbolji džem, liker, najbolja prirodna rakija i med, a nagrada za najuređeniji štand pripala je Sulejmanu Lapo iz Konjica.

U sklopu ponude sajma na štandovima se nalaze proizvodi od voća i povrća, njihove prerađevine, mliječni proizvodi, med i proizvodi na bazi meda, te razne rukotvorine koje su posjetioci sajma imali priliku vidjeti do 26.09.2018. godine do 16,00 sati, kada je predviđeno službeno zatvaranje sajma.