Blog

Početna :: Blog

Osnovne informacije o Projektu :

Naziv projekta:    Okusi Jablanice za ruralni razvoj
Trajanje projekta: od januara 2018. godine do novembra 2018. godine
Vrijednost projekta: 39.572,76 KM
Lokacija projekta: područje Općine Jablanica

Projekat se implementira u sklopu Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD), koji finansira Europska unija, a koji provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Ciljevi projekta
Osnovni cilj projekta je: Podrška održivosti ruralnih domaćinstava na području Jablanice.

 Specifični ciljevi Projekta i očekivane promjene:
Unaprijeđena ponuda tradicionalnih i zdravih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i hrane  s lokalnog područja.
Promovisana tradicionalna bosanskohercegovačka kuhinja sa naglaskom na 'lokalno'.

Projekt ima za cilj promociju lokalne potrošnje tradicionalnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda  na području Jablanice, povećavajući i valorizirajući ponudu za distribuciju u  javne i privatne subjekte. Lokalni proizvođači će izravno imati koristi od projekta jer će, kao rezultat poboljšanja ponude, kako u smislu kvalitete tako i ekološke održivosti proizvoda, moći pristupiti tržištu javnih i privatnih ustanova.

 Aktivnosti projekta

Implementacija projekta planirana je kroz slijedeće aktivnosti:
Mapiranje i Analiza poljoprivredno –prehrambenih proizvoda sa područja općine Jablanica, sa preporukama za razvoj i marketing proizvoda;
Kroz ovu aktivnost Mapirano je 100 Poljoprivredno prehrambenih proizvođača i proizvođača rukotvorina.
Također su napravljene dobre preporuke i biznis plan za udruženje.
Radionice s ciljem izgradnje kapaciteta nezaposlenih osoba i žena iz ruralnih područja, s ciljem jačanja seoskih domaćinstava;

1.Trodnevna radionica: Pokreni svoj posao


2. Radionica:Marketing kao direktni alat za prodaju

3. Radionica: Upravljanje uzgojem voća i povrća na ekološki način

4. Radionica: Tehnološki postupak  pripreme poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u skladu sa HACCP
Certifikat o zdravstvenoj ispravnosti za dva  proizvoda;
Prema aktivnostima ovog projekta ishodovali smo certifikat o zdravstvenoj ispravnosti dva proizvoda od strane Zavoda za javno zdravstvo HNK u Mostaru i to "Sok od zove" i "Džem od šljive" čije su se mikrobiološke analize pokazale ispravne i sigurne za konzumaciju.
Dobre prakse - jačanje kapaciteta  mladih i nezaposlenih žena sa ruralnih područja (razmjena iskustava sa drugim udruženjem iz BiH) u pripremi tradicionalnih proizvoda;
Na osnovu ove aktivnosti, 30 učesnica u projektu posjetilo je UG „Orhideja“ Stolac koji imaju sličan način rada kao i naše udruženje. Kroz ovu studijsku posjetu došlo je do razmjene dobrih praksi i obnavljanja veza među udruženjima.

Jačanje sposobnosti nezaposlenih mladih osoba i žena sa ruralnih područja za uslugu catering (showcooking);
Kroz ovu aktivnost 15 članica je prošlo kroz obuku Cateringa, pripreme i serviranja hrane i povećale svoje sposobnosti za ovu vrstu usluge.   
Promotivna kampanja 'Okusi  Jablanice' s ciljem  promocije  tradicionalne bosansko-hercegovačke kuhinje po ekološkim standardima;
Nakon obuke Cateringa 15 članica je učestvovalo u Showcookingu. Učesnice su bile podjeljene u 3 tima i takmičile se međusobno. Sva napravljena jela sa edukacije i takmičenja bila su izložena u Gradskom parku Jablanica gdje su žiri od 3 člana i to u sastavu : 1. Prof. Prakse u JU Srednja Škola Jablanica,  Gdin. Sabrija Lepara, Profesionalni kuhar iz „Hotela Jablanica“ Gdin. Adnan Čeloković i Gđa. Ema Badžak , vlasnica Restorana MM iz Mostara probali i ocjenili najbolji najbolja jela i najbolji tim. Prolaznici i zvanice su također mogli probati naše specijalitete. Sa nama su bili i Gdin. Salem Dedić , Načelnik Općine Jablanica, kao i predstavnici službi Općine Jablanica. Također ovaj događaj je posjetio i naš uvaženi Ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša Ajdin Teletović, kao i predstavnici UNDP, te partnerske organizacije na ovom projektu LiNKA iz Mostara. Skupu se obratio i predstavnik UNDP-a Gdin. Damir Žarak.    

Promocija tradicionalnih proizvoda u okviru manifestacije "Jablaničko ljeto".
Promocija tradicionalnih proizvoda na sajmovima širom BiH, gdje je ovim projektom bilo predviđeno promovirati naše domaće proizvode na Sajmu zdrave hrane i ljekobila Jablanica i Food Fest u Konjicu.

Kroz ovaj projekat smo nabavili i duplikator i mini punionicu za sok, koji će uveliko olakšati i povećati proizvodnju domaćih prerađevina, kako samog udruženja tako i članica pojedinačno, koje će ga u sklopu udruženja moći koristiti .